او راه رسیدن به کمال را سخت و پرفراز و نشیب دانست و گفت: شما با چراغ عقل و نقل راه رسیدن به کمال را تشخيص بدهيد.
موضوع: سخنرانی
به گزارش مرجع ما (پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه)
حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی در جلسه درس اخلاق هفتگی خود که در محل نمازخانه بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء برگزار شد با اشاره به جایگاه عقل و نقل در رسیدن انسان به کمال، اظهار داشت: انسان کمالي دارد و راهي براي رسيدن به آن کمال. خداي سبحان هم راه رسیدن انسان به کمال را و هم راهنما را و هم همراهان انسان در این مسیر را مشخص کرده است.
او در تبیین جایگاه عقل در رسیدن انسان به کمال گفت: خداوند دو چراغ به انسان داده است يکي چراغ عقل و يکي چراغ نقل که به وسیله آنها راه رسیدن به کمال را ببينيم. ما بايد بين سراج و صراط فرق بگذاريم.
استاد برجسته حوزه علمیه قم بیان کرد: عقل، راه نيست بلکه چراغ راهی است که خداوند آن راه را ترسيم ميکند. چراغ هرگز کارِ راه را انجام نميدهد؛ لذا ذات اقدس الهي فرمود من صراطي دارم و به وسيله انبيا اين صراط را به شما نشان ميدهم و شما با چراغ عقل و نقل راه رسیدن به کمال را تشخيص بدهيد.
او راه رسیدن به کمال را سخت و پرفراز و نشیب دانست و اذعان داشت: راه رسیدن به کمال گرچه مستقيم است يعني انحرافي در آن نيست و کسي که وارد اين مسير بشود يقيناً به مقصد ميرسد اما این راه فراز و نشيبي دارد و پیمودن این راه کار دشواري است براي اينکه ما ميخواهيم امّاره بالسوء را به امّاره بالحُسن تبديل کنيم.
آیت الله جوادی آملی در تفسیر آیه ﴿فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً ٭ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً﴾ بیان داشت: خداوند در این آيه فرمود بعد از هر دشواري يک آساني است، اين دو جمله چند پيام دارد پيام اوّلش اين است که آساني در کنار دشواري است نه بعد از آن، پيام ديگرش هم این است که اين عُسر دومي که الف و لام دارد عين همان عُسر اوّلي است که الف و لام دارد اما اين يُسر دومي که الف و لام ندارد غير از آن يُسر اوّلي است که الف و لام ندارد پس ميشود دو يُسر و يک عُسر، هر جا يک دشواري باشد دو برابر آن آساني هست.
او در ادامه اظهار داشت: اگر کسي اينها را باور کرد در هر رشتهاي کارآمد و موفق ميشود، هم خودش به مقصد ميرسد هم خيليها را به مقصد ميرساند، اينکه به ما گفتند همّتتان بلند باشد از بيانات نوراني سيّدالشهداء(سلام الله عليه) است، خداي سبحان همّتهاي بلند، فکرهاي بلند، طرحهاي نو و بلند و انديشههاي بلند را دوست دارد اما فکرهاي نازل و فرومايه و پَست را دوست ندارد.