بازدید این صفحه: 4485 تاریخ انتشار: 1392/8/14 ساعت: 02:33:09
حضرت آیتالله جوادی آملی:
برخی عالمان به گفتههای خود عمل نمیکنند و فقط سخنران خوبی هستند
مفسر قرآن کریم گفت: بشر باید دریابد که مرگ پایان زندگی نیست و این انسان است که مرگ را میمیراند و وقتی تفکر مبتنی بر معاد در جامعه شکل گرفت آنگاه میتوان آزادی را به معنای حقیقی دریافت.
موضوع: سخنرانی
حضرت آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی امروز در جمع شعرای شرکتکننده در چهارمین همایش بینالمللی غدیر رسالت اصلی شاعران را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: اگر شاعری این رسالتها را نشناسد و درک نکند نمیتواند در مسیر حقیقی شعر صحیح گام بردارد.
او افزود: تفاوت است میان نظم و شعر زیرا آنکه ناظم است شعر خوبی میگوید و کلمات را به طرز درستی به نظم در میآورد ولی نمیتوان او را شاعر خوبی هم نامید بنابراین گام نخست درک صحیح تفاوت میان نظم و شعر از سوی شاعر است.
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه دو نوع شعر نازل و متنزل وجود دارد گفت: شعر نازل در حقیقت گردآوری و بیان محسوسات است و به کار بردن واژهها و آرایههای ادبی تا کلام زیبا و منظم به نظر آید و شعری خوب پدید آید که از نمونه چنین شاعرانی میتوان به منوچهری اشاره کرد.
او ادامه داد: اینجا باید گفت شعر نازل چیزی از عالم بالا را به انسان نمیبخشد و شاعر نتوانسته ارتباطی میان معنا و محسوسات برقرار کند ولی شعر متنزل این ویژگی را دارد که شاعر در آن انسان خاکی را به عالم بالاتر وصل میکند؛ حافظ و سعدی نمونه این نوع از شاعران هستند.
آیتالله جوادی آملی بیان داشت: شاعر باید صور خیالی را جمعبندی کند و پس از آن مفاهیم جزئی و کلی را در خدمت مفاهیم معنوی در بیاورد؛ پیش رفتن به سمت شعر متنزل وظیفه کلی شاعران است و در این میان باید از منبع معارف الهی سیراب شد.
مفسر قرآن در بخش دیگری از سخنان خود به فطرت انسانی اشاره کرد و گفت: تفاوتهای ظاهری را نباید ملاک ارزیابی فطرت بشر قرار دهیم زیرا فطرتها مشترک هستند و همین عامل سبب شده است برخی از انسانها و از جمله شاعران بتوانند با اهل بیت(ع) ارتباط برقرار کنند.
او با بیان اینکه کلام واحد هم شکلگیری خود را مدیون فطرت مشترک انسانی است عنوان داشت: شاعران وظیفه دارند این فطرت مشترک را بشناسد و پرورش دهند و از این راه به جامعه آگاهی بدهند.
آیتالله جوادی آملی انگیزهشناسی را مورد توجه قرار داد و افزود: شاعران رسالت دارند که در مسیر انگیزه حرکت کنند؛ اندیشه و انگیزه از هم جدا و دارای مرزهای متفاوتی هستند و در این بین حوزههای علمیه و دانشگاهها باید اندیشهها را بشناسند و تبیین کنند.
استاد حوزه علمیه با تاکید بر بهرهگیری از مبانی مشترک میان انسانها یعنی فطرت توسط شاعران گفت: بدین ترتیب میتوان به ترویج و نهادینه کردن مضامین اخلاقی در جامعه کمک کرد.
او با بیان اینکه برخی عالمان به گفتههای خود عمل نمیکنند و فقط سخنران خوبی هستند عنوان داشت: اینگونه عالمان ضعف در اراده دارند و نمیتوانند استوار بر کلام خود نیز باشند؛ تقویت این اراده وظیفه شاعران است.
آیتالله جوادی آملی افزود: در این میان لازم نیست آگاهی زیادی هم وجود داشته باشد زیرا همه میدانند حلال و حرام خدا چیست ولی به این علت که اراده ضعیفی دارند اهل عمل نیستند بنابراین میتوان به وسیله اشعار برگرفته از مفاهیم دینی به تقویت این اراده در آنها کمک کرد.
مفسر بزرگ قرآن کریم جنگ و خونریزی در جهان معاصر را مورد توجه قرار داد و گفت: بشر باید دریابد که مرگ پایان زندگی نیست و این انسان است که مرگ را میمیراند و وقتی تفکر مبتنی بر معاد در جامعه شکل گرفت آنگاه میتوان آزادی را به معنای حقیقی دریافت.
کد خبر: 139281430786
1392/8/14
|