موضوع: اخبار
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی بر دوری دانشگاهها از تفکرات جناحی تاکید کرد و گفت: فکر جمعی باید جایگزین تفکر حزبی و جناحی شود.
به گزارش مرجع ما به نقل از شفقنا، این مرجع تقلید در دیدار وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: آنچه مسلم است اینکه وزارت علوم از مهمترین وزارتخانه هاست یعنی خمیرمایه بقیه وزارتخانه هاست.
او افزود: سرمایه عظیمی دست شما داده شده که باید هم از آن خوب نگهداری کنید و هم ثمرات خوب آن بهره برداری کنید چون اگر استفاده صحیح و بهینه از آن شود، جامعه را از جهات زیادی بی نیاز می کند.
آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به اهمیت وزارت علوم بیان داشت: دانشگاه به صورت فکری از غرب به ایران آمده است؛ قبلا دانشگاههای اسلامی زیاد بود و از شرق به غرب می رفت و کتاب اندیشمندان مسلمان چون بوعلی سینا به غرب می رفت.
او ابراز امیدواری کرد: نهضت علمی اسلامی را که در قرون گذشته بوده مدون کرده و در دانشگاهها تدریس شود تا حس خودباوری و اعتماد به نفس در ما تقویت شود.
این مرجع تقلید ادامه داد: ما باید فرهنگ غربی را از دانشگاهها و علوم گرفته و فرهنگ اسلامی را به دانشگاهها تزریق کنیم و الّا غربیان فرهنگ خود را از طرق مختلف بر دانشجویان ما می خواهند حاکم کنند.
او افزود: مسائل علوم انسانی باید بیشتر مورد توجه واقع شود و لذا به این علوم باید بیشتر اهمیت داد چون غربی ها براحتی افکار مادی گرایانه خود را می توانند جاسازی کرده و به خورد دانشجویان دهند.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان اینکه وحدت حوزه و دانشگاه مساله مهمی است؛ گفت: قبل از انقلاب سعی در تقابل حوزه و دانشگاه بود و این فکر را در دانشگاهیان نهادینه کرده بودند که حوزویان متحجّر هستند و به ما هم می گفتند دانشگاهیان نیروی سرخ هستند اما بحمدلله در انقلاب هردو قشر، دست به دست هم دادند تا انقلاب به پیروزی رسید.
او با بیان اینکه به نزدیکی حوزه و دانشگاه باید اهمیت داده شود، افزود: باید برنامه ریزی کرد که وحدت حوزه و دانشگاه بیشتر شود.
این مرجع تقلید بر دوری دانشگاهها از تفکرات جناحی تاکید کرد و گفت: دانشگاه نباید جناحی باشد چون جناحی بودن با کیان دانشگاه سازگار نیست. تفکر جمعی باید جایگزین تفکر جناحی شود و این نیازمند تلاش شماست.
او در عین حال خواستار همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با دیگر مزارتخانه ها و نهادها به منظور ورود با برنامه فارغ التحصیلان دانشگاهها به بازار کار و اجتماع شد.
آیت الله مکارم شیرازی همچنین بر تفکیک جنسیتی در دانشگاهها تاکید کرد و ابراز داشت: دانشگاه حضرت معصومه(س) مدت ۸ سال از تشکیل آن می گذرد؛ براساس نامه هایی که به ما نوشته اند، در این ۸ سال نه تنها یک مساله غیراخلاقی از آن گزارش نشده بلکه پیشرفت تحصیلی آنها هم بیشتر شده است.
او تصریح کرد: اگر این فکر و این اندیشه حمایت شود هم نتیجه خوبی به بار خواهد آورد و هم یکی از نقاط قوت شما در دوران وزارت علوم خواهد شد.
این مرجع تقلید به مساله فرار مغزها هم اشاره کرد و بیان داشت: جوانان با استعداد بالا و این نبوغ مهمترین سرمایه جامعه هستند بنابراین باید تدبیری اندیشید و مشوقهایی در نظر گرفت که این استعدادها از دست شما فرار نکنند.
او بر آموزش علوم کاربردی به دانشجویان تاکید کرد و گفت: باید علومی که فردای فارغ شدن از دانشگاه، مورد نیاز جامعه خواهد بود به دانشجویان آموزش داده شود و الا یکسری تئوری و نظریه که در بازار خریداری ندارد، پس چرا بکاریم؟
آیت الله مکارم شیرازی همچنین به بحث آزاداندیشی در دانشگاهها نیز اشاره کرد و اظهار داشت: آزادی اندیشه یکی از مسائل اصلی ما در اسلام و قرآن است اما خط قرمزهایی هم داریم و معتقدیم بشر آزادی در چارچوب سعادت و ترقی دارد و باید یکسری قیودی را بپذیرد.
او اضافه کرد: کرسی های آزاداندیشی در دانشگاهها باید به خطوط قرمز توجه کنند تا مبادا این کرسی ها منجر به طغیان اندیشه و عبور از خط قرمزها نشود.
این مرجع تقلید همچنین به فضاهای مجازی ناسالم هم اشاره کرد و بیان داشت: این فضاها ۹۰ درصد دنیا را به محلهای آلوده تبدیل کرده اند. بالاخره باید فکری کرد تا این فضاهای مجازی اصلاح شود. گرچه علم و دانش است اما در مسیرهای نادرست از آن استفاده می شود.
او خاطرنشان ساخت: باید تحقیق شود آیا این فضاهای مجازی اثر منفی در پیشرفتهای علمی داشته است؟ مبادا دانشجویان گرفتار این فضاها شوند و از علوم و دانش عقب بمانند. باید آسیبها شناسایی و برای رفع آنها برنامه ریزی کرد.
آیت الله مکارم شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود به پدیده تکفیر اشاره کرد و گفت: تنها در میدان جنگ و سیاست نمی توان به عمر تکفیر پایان داد بلکه در فکر و اندیشه باید ریشه آن را زد.