حضرت آیت الله نوری همدانی علامه شعرانی در درس اخلاق بسیار برجسته بودند در پرورش طلاب نیز ماهر بودند شما باید تهران را مانند سابق از نظر عظمت در منبر اخلاق و تفسیر قرآن به مقامات گذشته برسانید.
موضوع: دروس
به گزارش مرجع ما (پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه)؛
این مرجع تقلید پیش از ظهر امروز در اجلاسیه بزرگ اساتید حوزه علمیه استان تهران و آیین اختتامیه نخستین جشنواره پژوهشی علامه شعرانی که در تالار شیخ صدوق حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار شد، ضمن تسلیت شهادت امام موسی کاظم(ع) گفت: مساله تاریخ حوزه به زمان پیامبر(ص) برمیگردد و در زمان امام صادق(ع) تقویت و رونق پیدا میکند.
او افزود: حوزههای علمیه مرکزی برای تعلیم و سازندگی است تا در آن علمایی را به وجود آورد که در دنیا تاثیرگذارترین نقش را داشته باشند از این جهت میتوان گفت پرمسئولیتتر از این شغل وجود ندارد درباره مقام هیچ قشر نیز به اندازه آنها حدیث تجلیلی نیامده است.
آیتالله نوری همدانی در ادامه عنوان کرد: در حدیثی از امیرمومنان(ع) است که نگاه به وجه عالم عبادت است این امر درباره هیچ قشری وجود ندارد زیرا تاثیر وجودی عالم در دنیا بسیار زیاد است، امروز این همه جنایات در نتیجه فقدان معنویت است اگر معنویت در دنیا حاکم بود جهان اینچنین نمیشد کسانی که میتوانند معنویت و صداقت را در دنیا نشر دهند شما علما هستید بنابراین وجود بعد از ائمه در عالم در دنیا ارزشمند است.
این مرجع تقلید با اشاره به اخلاص علما اظهار داشت: اولین اصل مهم در کار علما اخلاص است یعنی علما باید برای خدا گام برداشته و آموزش، تدریس و امکانات ما در طبق اخلاص در پیشگاه خدا باشد زیرا تمام توفیق از جانب خدا است اگر میخواهید علم بیاموزید اول عبودیت و اخلاص را در خود به وجود آورید، برای برکت علم و اثرگذاری آن داشتن اخلاص لازم است بدون اخلاص علم برکت و اثر ندارد.
او با اشاره به موارد دیگر افزود: علما باید همت بلند داشته باشند زیرا راه راهی پرفراز و نشیب است ما راه افرادی چون شیخ کلینی، شیخ صدوق را در پیش گرفتیم اصل دیگر در این راه اراده و تصمیم قاطع داشتن برای رسیدن به سطح بالا است ما باید با جدیت، کوشش و زحمت این اصول را در نظر بگیریم.
آیتالله نوری همدانی بیان داشت: علامه کتابی به نام «شهدا الفضیله» دارد که 121 نفر از علمای قهرمان در میدان تحقیق و پژوهش را ذکر کرده که یکی از آنها محمد بن هانی اندلسی است، شما علما نقش کوشش و سعی را باید مجسم کرده باشید.
این مرجع تقلید ابراز کرد: خلاصه علمای بزرگ با تجهیزاتی چون اخلاص، اراده، جدیت، زحمت و همت بلند برداشتند، یکی از علمایی که در سن 30 یا 40 سالگی درس را شروع کرده و با وجود حافظه کم، فقر درس خوانده ملا مازندرانی داماد محمد تقی مجلسی فقیه و محدثی است که با زحمت و تلاش زیاد درس خوانده او میگوید من به تنهایی از جانب خدا حجت برای شما هستم.
او در ادامه اصل دیگر برای علما، عنوان کرد: یکی از اصول مهم دیگر برای علما اهل قلم و خوشخط بودن است اما اهل قلم بودن ادبیات میخواهد اگر ادبیات کسی ناقص باشد 50 سال هم درس بخواند عالم نمیشود اساتید باید در این قسمت مجهز و شاگردان را نیز به این امر مهم تشویق کنند.
آیتالله نوری همدانی افزود: امروز همه شما باید اهل قلم و نویسندگی باشید اینکه شما از درسهای علمای بزرگ استفاده میکنید به این دلیل است که آنها صاحب قلم بودند.
این مرجع تقلید با اشاره به اصل مهم دیگر برای علما، اظهار داشت: اصل مهم دیگر نظم در زندگی است علمای بزرگ ما بسیار پرکار و منظم بودند زیرا کسانیکه برنامه دارند موفق هستند باید مردم از شما نظم را یاد بگیرند.
او در ادامه گفت: مساله بسیار مهم دیگر اخلاق است در این تهران قبل از انقلاب علمای بزرگی چون آیتالله حق شناس، آیتالله مجتهدی، علامه شعرانی از علمای این استان بودند که درس اخلاق میدادند در زمان بروجردی این آقای کرباسچیان در قم بود او چند نفر را انتخاب کرد که در تابستان بیایند تهران و درس بخوانند ایشان عالم اخلاق بودند، بسیار متواضع درس کلام می گفتند در زمینه ترکی، عربی، انگلیسی، فرانسوی و حتی ابری مهارت داشتند.
این مرجع تقلید بیان داشت: علامه شعرانی در درس اخلاق بسیار برجسته بودند در پرورش طلاب نیز ماهر بودند شما باید تهران را مانند سابق از نظر عظمت در منبر اخلاق و تفسیر قرآن به مقامات گذشته برسانید.
به گزارش رسا، آیتالله نوری همدانی در ادامه گفت: اخلاق علمی پرورشی و تربیتی است که متمسکان به اخلاق باید درباره آن ممارست کنند؛ حضرت امام راحل علاوه بر درس اصول اخلاق نیز میگفت از اینرو باید سعی شود در کنار تدریس دروس دیگر چون اصول درس اخلاق نیز وجود داشته باشد امید که تهران مجموعهای درست کند که تمام این اصول در آن مجموعه وجود داشته باشد.
او با اشاره به اصل دیگر طلبگی، ابراز کرد: یکی از اصول مهم برای ما نماز شب خواندن بوده علم ما غیر از علم دانشگاه که در آن بسیاری فارغ التحصیل میشوند است این علم مشکل و وسیع است فقه کلمه سادهای نیست اولا فقیه باید بسیار به قرآن تسلط داشته باشد.
این مرجع تقلید با اشاره به مساله تفسیر عنوان کرد: امروز آنچه نیاز داریم تفسیر مقارن است ما فقیه مقارن داریم اما مفسر مقارن نداریم، ما باید تفسیر مقارن را در مدارس ثابت کنیم فقیه باید در تفسیر نیز مهارت داشته باشد و این کار آسانی نیست.
او تصریح کرد: علمای قاهره درباره فقه به علمای شیعه احترام خاصی داشتند اما ما باید فقهایی را تربیت کنیم که فقه مقارن را تدریس کنند شما باید با تبحر اسلام ناب و معنویات آن را در دنیا منتشر کنید.
آیتالله نوری همدانی با اشاره به اثرات نماز شب، گفت: علمای بزرگ به خلوت با خدا در شب توصیه میکردند زیرا از این طریق میزان زیادی از مشکلات برطرف شده و علم الهی افاضه میشود آیتالله نایینی به کسی که نماز شب نمیخواند درس نمیداد، در حالات شهید اول آمده که یک شب نماز شب او فوت میشود بسیار بر این موضوع تاسف میخورند.
این مرجع تقلید اظهار داشت: امام راحل آن حماسهآفرین، مجاهد توانا که فریاد همه مستضعفان عالم را در دل داشت قیام کرد، امروز در جریان کنونی نقش فقیه بیدار بسیار مهم است دفتر تبیان که 50 جلد شده، وصیتنامه و صحیفه نور امام را مطالعه کنید فکر و فرهنگ امام بسیار مهم است ما باید با این فکر و فرهنگ رشد کنیم.
او با اشاره نماز شب امام راحل عنوان کرد: نماز شب خواندن امام توام با تضرع، زاری و گریه بود شخصی تا اینگونه نباشد نمیتواند اثرگذار باشد امام در چنین فضا گام برداشتند خداوند نیز توفیق تشکیل حکومت اسلامی را به ایشان داد حکومتی که بعد از امیرمومنان(ع) کسی نتوانسته حکومت ناب اسلامی ایجاد کند ما باید سعی کنیم این انقلاب و برکات آن را زنده نگه داریم.
آیتالله نوری همدانی با اشاره به دروس فقهی اظهار کرد: شما باید فقه قرآنی را که به معنای شناخت اسلام است طبقه بندی کنید، اول معارف اعتقادی، دوم معارف عبادی، سوم معارف اخلاقی، چهارم معارف اقتصادی، پنجم معارف مدنی، ششم معارف معاشرتی و فرهنگی، هفتم معارف سیاسی اسلام ، هشتم معارف حکومتی، نهم معارف قضایی، دهم معارف جهادی طبقه بندی کنید، امروز با وجود برکات انقلاب اسلامی میدان برای احیای حوزههای علمیه باز است.
این مرجع تقلید با اشاره به نهجالبلاغه بیان داشت: امام راحل در اول وصیتنامه خود میگوید ما افتخار میکنیم که نهجالبلاغه امیرمومنان(ع) که شامل همه مسائل بوده نزد ما است، هیچ گاه زمین از وجود کسانی که علم و تقوی دارند خالی نمیشود همیشه علمایی هستند که دین اسلام و بینات آن را برای مردم بیان کنند.
او افزود: علما کسانی که علم به آنها روی آورده روح یقین در آنها حک است انس با خدا که برای دیگران مشکل است برای آنها آسان شده زیرا آنها به اندازه کافی خود ساختهاند، آنها در تاریکی شب با خدا انس گرفتند جسم آنها در دنیا اما روح آنها در عوالم بالا است شما علما امام زمان(عج) را فراموش نکنید زمینه ظهور او باشید امید که با آمدن او دنیا پر از عدل و داد باشد.