بازدید این صفحه: 4059 تاریخ انتشار: 1392/3/8 ساعت: 00:36:29
آیتالله مکارم شیرازی:
سزاوار نیست قرآن در حوزه مهجور باشد
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به ضرورت مهجوریتزدایی از قرآن در حوزه علمیه قرآن، ترجمه تفاسیر برگزیده و مناسب قرآن را برای جهانیان یکی از وظایف اساتید درس تفسیر قرآن خواند و گفت: تفسیر قرآن باید در اختیار عموم قرار گیرد.
موضوع: حوزه
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرج ع ما به نقل از رسا، حضرت آیتالله ناصر مکارم شیرازی سهشنبه عصر در هشتمین همایش مفسران قرآن که با حضور اساتید تفسیر سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم در مدرسه امیرالمؤمنین(ع) برگزار شد، گفت: زمانی در حوزههای علمیه قرآن مهجور بود، اکنون اوضاع فرق کرده و شرایط عوض شده و قرآن از آن غریبی گذشته درآمده است.
وی به نقل خاطرهای درباره مهجوریت قرآن پرداخت و افزود: علامه طباطبایی گفتند من زمانی تفسیر قرآن را در حوزه شروع کردم که هر کس آن را شروع میکرد، انگ بیسوادی به او میزدند، و این امر نشان از مهجوریت قرآن در حوزههای علمیه داشت.
تفسیر قرآن باید در اختیار عموم قرار گید
این مرجع تقلید بیان کرد: اساتید و مفسران قرآن کاری کنند که قرآن از مهجوریت دربیاید و بدانید هر چه اقبال به قرآن بکنید، خداوند الطاف او را به حوزههای علمیه بیشتر میکند و این امر را من به تجربه دریافتم.
وی با اشاره به اینکه از زمانی که مشغول کار با قرآن شدم، معنویت و مادیت من تغییر چشمگیری پیدا کرد، اظهار کرد: قرآن مایه برکت و شفا در سینهها است و همه چیز در قرآن وجود دارد و امیدوارم بتوانید تغییری در امر تفسیر در حوزه علمیه ایجاد کنید.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به اهداف تشکیل مجمع عالی تفسیر خاطرنشان کرد: تفسیر قرآن باید گنجینهای در اختیار عموم و قابل استفاده برای همه افراد باشد، همچنین در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی باید توجه داشت که میان تفسیر به رأی و آزاداندیشی خلط نشود.
وی خاطرنشان کرد: باید تفسیر قرآن در متن دروس اصلی حوزه علمیه قرار بگیرد، همه چیز حاشیه قرآن است، نه اینکه خود قرآن حاشیه باشد، اما در اهداف ذکر شده در این مجمع باید اهداف دیگری را اضافه کرد.
این مرجع تقلید به بیان اهدافی که لازم است مجمع عالی تفسیر آن را در فهرست اهداف خود اضافه کند، پرداخت و اظهار کرد: تشکیل گروههای تخصصی برای موضوعات مختلف قرآنی مانند توحید، امامت، تاریخ و عقاید و همچنین تشکیل گروههایی برای بررسی آسیب بحثهای گزینشی و تفسیر به رأی از اهداف مجمع عالی تفسیر قرار گیرد.
وی گفت: گاه از سوی وهابیان به صورت گزینشی چند آیه از قرآن را میگیرند و بقیه آیات را رها میکنند باید گروهی باشند که این موارد را تشخیص دهند و افرادی هم از این عرفانهای جدید هستند که به سراغ تفسیر به رأی میروند که قرآن و تعلیمات قرآن را به طور کلی تخریب میکنند.
کار جمعی پرمایه، کمخطا و پربرکت است
حضرت آیتالله مکارم شیرازی اظهار کرد: احیای کتب تفسیر از نظر تحقیق و بررسی اسناد و مدارک از دیگر اهداف مجمع عالی تفسیر قرار گیرد، تفسیر تبیان و مجمعالبیان به طور کافی بررسی نشدهاند و افرادی به این بحثها توجه کنند.
وی با بیان اینکه اساتیدی هستند که گمنام هستند، اما گنجینه هستند، اظهار کرد: باید گروهی مأموریت پیدا کنند و این اساتید را بشناسند، همچنین کتابهای تفسیری در سایر کتابخانههای جهان شناسایی شود.
این مرجع تقلید نهضت ترجمه تفاسیر خوب به زبانهای زنده دنیا را یکی دیگر از ضروریات برای مجمع عالی تفسیر برشمرد و ادامه داد: نباید تنها محدوده قم را دید و باید همت خود را بالا برد، نگویید اینها عملی نیست، لازم نیست اهداف یک شبه عملی شود.
وی گفت: برخی کشورهای غربی هدف را بالا میگیرند و نقطه شروع را کوچک میگیرند و این امر یکی از دلایل موفقیتهای آنان است و اساتید حوزه علمیه نیز باید به این موضوع توجه کنند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی به تجربههایی از نوشتن تفسیر نمونه اشاره و بیان کرد: کار جمعی پرمایه، کمخطا و پربرکت است، در هر انسانی نوعی از تفکر است، برخی از کتابهای من در کار جمعی شکل گرفته است و برخی کتابها به صورت فردی نوشته شده است، اما کار جمعی موفقیتآمیزتر بوده است.
در معرض قرآن قرار گرفتن سبب رویش روح انسان میشود
وی با توصیه به اینکه در میان اساتید تفسیر قرآن گروههای چهار پنج نفرهای برای کار جمعی تشکیل شود، ابراز کرد: باید مراقب باشید که کار تکراری صورت نگیرد و گروهها از یکدیگر با خبر باشند و این امر سبب بهترین استفاده از نیروها میشود.
وی در ابتدای سخنان خود افزود: امام علی(ع) میفرماید هر کس در کنار قرآن مینشیند بر هدایت او افزوده میشود و از گمراهیهای او کاسته میشود، ما نیز اگر قرآن میخوانیم و بر هدایتمان افزوده نشود یا از گمراهیهایمان کاسته نشود، در واقع با قرآن همنشینی نکردهایم.
این مرجع تقلید با اشاره به اینکه من هر روز صبح بعد از نماز صبح قرآن میخوانم، اظهار کرد: من در مرور قرآن هر روز با مطلب تازهای رو به رو میشوم و اساتید قرآن نیز سعی کنند در مجالسه با قرآن بر هدایتشان افزوده شود و از گمراهیهایشان کاسته شود.
وی در ادامه شرح بیان حضرت علی(ع) درباره قرآن خاطرنشان کرد: اگر ما قرآن را نداشته باشیم و همه داراییهای جهان را داشته باشیم اما همچنان فقیر و بیمایه هستیم، امام علی(ع) میفرماید بهار دلها در قرآن است و فصل بهار فصل رویش است.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی خود را در معرض قرآن قرار دادن سبب رویش روح انسان دانست و بیان کرد: بهترین چیزی که زنگار را از دل انسان میزداید، قرآن است، آیا سزاوار است قرآن با این وصفها در حوزه علمیه مهجور باشد.
کد خبر: 13923830214
1392/3/8
|