حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی به پرسشی درباره حکم شرعی قاچاق کالا پاسخ گفته است.
به گزارش مرجع ما به نقل از شفقنا متن پرسش مطرح شده وپاسخ این مرجع تقلید شیعیان بدین شرح است:
پرسش : نظر به این که در مناطق مرزى، امر قاچاق کالا، از همه نوع، رواج فراوان داشته و دارد، و ضررهاى جبران ناپذیرى بر اقتصاد و فرهنگ زده و مى زند، اینجانب با همکارى تنى چند از دوستان، و ان شاء الله کمک شما بزرگواران، در حال تدارک برنامه اى براى مبارزه با امر قاچاق هستم. به همین جهت سؤالاتى طرح نموده، خواهشمندم پاسخ آن را مرقوم فرمایید.
۱ـ حکم قاچاق کالا به طور کلّى، اعمّ از اشیایى که به طور مستقیم یا غیر مستقیم فساد آور است، از نظر شرع مقدّس اسلام چیست؟
۲ـ آیا قاچاق خیانت به کشور و مردم محسوب مى شود؟ آیا قاچاقچیان، و کسانى که به هر وسیله اى به آنها کمک مى کنند، در حکم منافقینند؟ آیا قرآن کریم یا احادیث، بیان خاصّى در مورد این گونه افراد دارد؟
۳ـ استفاده افراد دیگر از اموال فرد قاچاقچى، در قبال پول یا مجّانى چگونه است؟
۴ـ اگر پول حاصل از قاچاق، توسّط شخصى که آن را به دست آورده، یا اشخاص دیگر، در مسیر کارهاى تولیدى، یا خدماتى و مانند آن از کارهاى سالم قرار گیرد، اصل پول و درآمد حاصل از آن چه حکمى پیدا مى کند؟
۵ـ اگر گذران زندگى به سختى انجام شود، اشتغال به قاچاق جایز است؟
۶ـ افراد جامعه در قبال قاچاقچیان، و به طور کلّى پدیده قاچاق چه برخوردى باید داشته باشند؟
۷ـ متأسّفانه امر رشوه توسّط قاچاقچیان بین برخى ارگانهاى دولتى شایع گشته است، چه توصیه اى براى این افراد دارید.
پاسخ : قاچاق کالا (یعنى ورود غیر قانونى آن از مرزها) برخلاف دستور شرع است، و باید از آن به شدّت پرهیز کرد. مخصوصاً هنگامى که موجب ضرر و زیان جامعه مى شود، و به اقتصاد کشور اسلامى لطمه وارد مى کند، و کمک کردن به قاچاقچیان در امر قاچاق جایز نیست. و گرفتن رشوه در این زمینه گناه مضاعف دارد، و بر همگان لازم است امر به معروفو نهى از منکر را فراموش نکنند.