یكی از مراجع تقلید در قم گفت: مراء باطل در اسلام حرام است بدین معنا كه آدمی بداند سخنش نادرست است اما باز به جدل ادامه دهد یا اینكه بحث را آنچنان ادامه دهد كه آبروی طرف مقابل برود و او به غلط كردن بیفتد.
موضوع: حوزه
به گزارش خبرنگار شفقنا در قم، حضرت آیتالله ناصر مكارم شیرازی امروز در ابتدای درس خارج فقه خود با اشاره به روایتی از امام هادی(ع) اظهار كرد: مراء در لغت به معنای ایجاد شک و تلاش برای غلبه بر طرف مقابله از طریق جدل است.
او افزود: مراء دارای مفاسد زیادی است كه از آن جمله میتوان به از بین رفتن دوستیها و احساس برتریجویی نسبت به دیگران اشاره كرد.
باطلی را با حق جلوه دادن در مواردی كه شخصی یا گروهی طرفدار ماست اما راه باطل را میرود حرام است و حق نداریم از او حمایت كنیم
این مرجع تقلید افزود: مجادله برای غلبه بر طرف مقابل از دیگر آثار منفی مرا است كه موجب آبروریزی نیز شده و مفاسد دیگری هم دارد.
او با بیان اینكه در اسلام بحث و گفتوگو و سوال و جواب ممنوع نیست خاطرنشان كرد: آزاداندیشی امری مورد پسند در دین بوده و میتوان با مخالفان با منطق و به طرز صحیح مذاكره كرد و حقایق را روشن ساخت اما مجادلههای انحرافی نیز وجود دارد كه هدفی جز به كرسی نشاندن باطل و محكوم كردن و آبروریزی و نیز حمایت بی چون و چرا از یك فرد یا گروه ندارد.
آیتالله مکارم شیرازی ادامه داد: مراء باطل در اسلام حرام است بدین معنا كه آدمی بداند سخنش نادرست است اما باز به جدل ادامه دهد یا اینكه بحث را آنچنان ادامه دهد كه آبروی طرف مقابل برود و او به غلط كردن بیفتد؛ این امر ممكن است در مباحث طلبگی نیز روی دهد بنابراین طلاب باید هرگاه احساس كردند بحث به جدل كشیده شده از آن پرهیز كنند.
استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینكه در میان دولتها و مذاهب نیز نباید جدل بیهوده و باطل روی دهد عنوان داشت: باطلی را با حق جلوه دادن در مواردی كه شخصی یا گروهی طرفدار ماست اما راه باطل را میرود حرام است و حق نداریم از او حمایت كنیم.
او تصریح كرد: امروز هم این مسئله در جراید دیده میشود برخی افراد اشتباهاتی داشته اند و بعضی روزنامهها هجمه شدیدی علیه آنها به راه میاندازند؛ هدف غلبه بر افراد نیست بلكه هدف اصلی در دین كشف حقایق و پرده برداشتن از واقعیت هاست نه اینكه طوری علیه كسی تبلیغ كنیم كه مردم او را لعنت كنند.
آیتالله مكارم شیرازی با بیان اینكه این كار دوستان قدیمی را از یكدیگر جدا میكند گفت: از دیگر مفاسد این كارها میتوان به كاشته شدن بذر كینه و عقده در دلها اشاره كرد؛ امیدواریم همگان از این مفسده اجتماعی بر حذر باشند و تا جایی قضایا را دنبال كنند كه حقیقت روشن شود.
این مرجع تقلید با اشاره به مذاكرات جمهوری اسلامی با طرف غربی عنوان داشت: هدف كشورهای استكباری غلبه بر حق است و آنها میخواهند حرف خود را به كرسی بنشانند.
او در بخش دیگری از سخنان خود زلزله اخیر در سیستان و بلوچستان را مورد توجه قرار داد و افزود: خدا را شكر میكنیم كه این زلزله قدرتمند در وسط شهرها نبوده و كانون آن در بیابانها بوده و خسارتهای جانی نداشته و خرابی زیادی به بار نیاورده است.
آیتالله مكارم شیرازی با اشاره به حوادثی كه در جریان یك مسابقه ورزشی در بوستون آمریكا روی داد گفت: گفته میشود این حوادث ریشه در داخل آمریكا دارد ضمن اینكه امروز جهان به دهكدهای تبدیل شده و نمیتوان انتظار داشت آمریكا به عراق و افغانستان لشكركشی كند اما خود در امنیت به سر ببرد.
استاد خارج فقه حوزه علمیه قم اضافه كرد: این حوادث سبب میشود دولت آمریكا تدابیر امنیتی بسیار پرخرجی را در تمام كشور حاكم سازد بنابراین دولتمردان و مردم دنیا باید بر سر عقل بیایند و بدانند كه امكان ندارد در گوشهای از دنیا ناامنی به راه انداخت و خود در امنیت به سر برد.
او با بیان اینكه هرگونه حمله به افراد بی گناه حرام است گفت: آمریكا باید بداند اگر خواستار امنیت داخلی است نباید امنیت جهانی را به مخاطره بیندازد وگرنه همین بساط را از درون خواهد داشت؛ تا زمانی كه تروریسم بینالمللی وجود داشته باشد مردم آمریكا هم در امان نخواهند بود؛ امیدواریم ناامنیهایی هم که در کشورهای اسلامی به وسیله دشمنان و دوستان جاهل به وجود آمده هر چه سریعتر و به لطف خداوند برطرف گردد.